martes, 8 de mayo de 2007

Software lliure versus software privatiu

Richard Stallman, en el vídeo reflexa les raons per les quals l’educació hauria de tindre en el seu bagatge electrònic, un software lliure.

Raons per a gastar el sofware lliure en les escoles:

1.Economitzar diners .En conta posició les empreses de software privatiu donen copies gratuïtes a les escoles per anular aquesta raó
2.Cal formar alumnes de software lliure per a caminar cap a la independència. Ja que si aquest fora el propòsit del software privatiu al regalar copies gratuïtes a les escoles, perquè no segueix donant copies gratuïtes desprès de l’escolarització d’aquestos nens i nens?
3.Educació per donar respostes de com funcionen els programes, ja que si els programes són privatius, els mestres no saben com funcionen és un secret, però si el programa és lliure es pot llegir el codi font. Així naixeran nous programadors.
A més al ser públic, el programa de software lliure està sotmès a moltes més mirades, i pot estar corregit per més gent experta.
4.Formar ciutadans , les escoles deuen ensenyar l’esperit de la bona voluntat, es a dir, que els aprenentatges cal compartir-los, al igual que els programes.

Richard Stallman, com a programador i figura important del software lliure, té un desig, que els universitats es converteixen en software lliure, com una de Brasil. Aquesta universitat és un exemple perquè pagava als programadors del grup amb els diners estalviats per no pagar llicències.

Personalment, jo fins ara era una persona totalment il·lusa a aquest tema. No era conscient de que te poden furtar diners davant teu sense donar-te comte.

Desprès d’haver-me informat una miqueta del que són els softwares lliures i privatius, me’n adone de que durant tota la nostra vida , ens han creat una dependència amb el software privatiu, difícil de llevar. Ja que si jo ara intente, -ho dic ja que ho he intentat- passar-me a un software lliure , que el tinc, me és tan complicat , que ho deixe córrer. I no perquè siga millor o pitjor, sinó perquè és el costum d’uns formats.

Ara desprès de veure realment el que estem fent quan utilitzem un software privatiu, seria qüestió de ficar-se mans en l’obra i desenganxar-nos d’aquest. Com si de tabac és tratara. Ja que qui vol gastar-se diners quan pot tindre el mateix o millor, al seu abast? I no sols per els diners , sinó també per una qüestió moral , com remarcava en la seua conferència Richard Stallman, per a formar ciutadans independents , que creen programes per a l’abast de tots i que comparteixen allò que han fet.

Com a futures mestres, cal que ens desenganxem per a no crear en el nostre alumnat aquesta mena de dependència que hi tenim ara. I ensenyar-los ja des del principi de l’escolaritat l’existència tant del software lliure com del privatiu, ensenyar-los els beneficis i els dificultats de cada un , per a que ells mateixos trien , i no els passe com a nosaltres que sols ens van oferir el privatiu.

1 comentario:

Raquel dijo...

Hola Carmen!

Me ha parecido muy gracioso el nombre de tu blog.
Me parece muy positivo que por fin hayas decidido profundizar en las nuevas tecnologias.
Respecto a lo que dices del sofwtare libre o privado, mi opinión es similar pero añadiría que debemos mostrarles a nuestros alumnos ambos y sean ellos quien elijan. También decirte que somos engañadas en muchos aspectos y ojala algún día logremos darnos cuenta.

Bueno me despido un blog muy bonito, los chistes muy ingenioso!

Un beso, Raquel.